21 Apr 2016

Rosenkors-filosofins initiatoriska aspekt

Att ta sig framåt på mystikens stig kräver att man arbetar med alla plan av sin varelse. Att arbeta med den fysiska och psykiska delen är för de flesta andliga sökare självklart, men hur arbetar man med sin andliga eller själsliga "kropp"?

Vi upplyses tidigt i vårt medlemskap i Rosenkors-Orden AMORC att vår Ordenstradition vilar på tre grundpelare: Hermetism – Kabbala – Gnosis. Under vår vandring på R.C.-stigen och genom de olika Invigningarna, såväl heminvigningar som invigningar i Tempel, följer oss dessa tre traditioner. Vi får via dem en karta över verkligheten, när vi betraktar den utifrån Rosenkorsfilosofin. Vi får en utförlig plan över innehåll och metod för de olika grader vi kommer att möta – i detta ingår också aspekter som rör de Invigningar som inleder och för in oss i varje grad. I allt detta göms också en djup kunskap och insikt som rör de upplevelser och erfarenheter var och en av oss gör under vår R.C.-vandring. Inte minst erfarenheterna vid våra Invigningar.

I en tid där det mesta går att googla fram – från fakta och information till olika övningar, experiment och metoder för att ge oss allehanda upplevelser – behövs mer än någonsin en metodik, en väg med klara tydliga anvisningar för hur man, som sökare efter mystika sanningar, kan ta sig fram. Där insikten finns att om man vill röra sig framåt så måste steg systematiskt följa på steg. De övningar och experiment vi som andliga sökare arbetar med kräver, för att få avsedd verkan, att vi lagt grunden genom tidigare såväl praktiskt som ”teoretiskt” arbete. Då kan vi med tillförsikt och utan forcering arbeta på vår väg mot egen förvandling, utan risk för att tappa orienteringen eller att upptäcka att vi enbart ”står och stampar”.

Men vad är det då vi söker och vill uppnå. Ja vi är ”drabbade” av en längtan som får oss att ge oss ut på ett sökande. Efter vad vet vi kanske inte alltid – vi kan åtminstone inte formulera det klart och tydligt. Många använder ord som det äkta, det genuina, mitt äkta jag, mitt innersta, det gudomliga etc. Färden eller vandringen mot detta förvandlar oss och för oss närmare vårt mål. Ett mål som en initatorisk Orden som Rosenkors-Orden kan hjälpa oss att komma närmare. Hur långt? – ja det kommer vi att få anledning att fundera över under årets RCU. Vi kommer också att få anledning att fundera över hur vi kan ta det sista steget fram emot vårt Stora Mål. Och vad som kan hjälpa oss att nå det. Men vi kommer också att fördjupa våra insikter i vad som händer i oss djuppsykologiskt och mystikt under vår vandring och när vi når eller närmar oss våra mystika delmål och ”slutmål”.